UCPA Resor - Alpinism nybörjare heltid, Prép Mt Blanc - SOMMAR

Alpinism nybörjare heltid, Prép Mt Blanc - Chamonix

Ett program för dig som vill förbättra sin fysiska potential för att en dag i framtiden kunna bestiga Mont Blanc. Man bestiger även en relativt enkel topp på över 4000 m i slutet på veckan. Röd granit, is, snö och blå glaciärer står på programmet. Du får lära dig att säkert ta dig fram i denna magnifika högalpina natur, med hjälp av bl.a. Isyxa, rep och stegjärn.

Vecka 35 är detta program förlagt på centret i Argentière.

Fördjupad information om alpinism & bergsbestigning
Väderstatistik
Aktuellt väder

Observera!
Detta är är ett exempel på hur veckan kan utformas. Programmet kan komma att ändras enligt tekniska kriterier, säkerhetskrav eller väderförhållanden under aktuell vecka. I det fall så är det endast UCPA-ansvarig på plats som har befogenhet att fatta nödvändigt beslut.
vandring-cinque-terre

Söndag - Ankomstdag

Söndag är introduktionsdag med inkvartering och gruppindelning mellan kl.10:00-17:00. Utlämning av utrustning sker 14:00-17:30. Vid 18-tiden ges en presentation om centret och veckans program av personal på plats.


vandring-cinque-terre

Måndag - Glaciärteknik

Man lär sig att använda stegjärn och isyxa samt att ta sig fram på en glaciär med rep.


vandring-cinque-terre

Tisdag - Alpinismteknik

Man lär sig och fördjupar sin alpinismteknik uppför (c.a 1700 höjdmeter)


vandring-cinque-terre

Onsdag - Snöskola i Aiguilles Rouges

Snöskola där man lär sig att säkra sig och ta sig fram på snöfält.


vandring-cinque-terre

Torsdag - Fredag: Fördjupning

Utflykt med övernattning i refuge* och toppbestigning. På torsdagen finslipar ni klättertekniken. Därefter beger ni er upp mot ert härbärge. På fredagen får ni omsätta era kunskaper i praktiken. Ni stiger upp tidigt på morgonen för att bestiga någon av topparna Breithorn, Grand Paradis, Bishorn, Aiguille du Tour (3.500-4.200 m). Vilken topp det blir beror på gruppens sammantagna nivå. Nivå F (lätt) gör en enklare bestigning och nivå P.D (medel) gör en lite mer avancerad bestigning. Fredag kväll, avrundning och återlämning av utrustning.


vandring-cinque-terre

Lördag - Fria aktiviteter

Man kan på egen hand besöka Aiguilles Rouges eller det pittoreska Chamonix (liftkort ingår fram tom lunch).

PRÉPARATION MONT BLANC SPÉCIAL DÉBUTANT

Kursstart & kursslut
Ankomst söndag från kl. 9:00. Aktiviteten påbörjas måndag morgon och avslutas under fredagen. Utcheckning lördag ca 14:00.

Logi
På UCPA-centret i Chamonix samt 1 natt i refuge/ enkel bergsstuga, oftast utan dusch.

Deposition
En deposition på 100€ lämnas vid ankomst och återfås sista dagen.

Gruppstorlek
1 bergsguide eller aspirant guide om c.a 6 personer.

Utrustning som ingår
Lämpliga skor för klättring och bestigning (stl.36-49), ryggsäck, hjälm, hängsele, ishacka, stegjärn, rep, åttor och karbinhakar. Man använder sig av modern utrustning såsom Petzl,Technica, Lafuma. Lakan ingår.

Egen utrustning
Tänk på att ta kläder som ventilerar effektivt och flera ombyten med underställ eller liknande, samt en fleecetröja.
För klättringen behövs rejäla överdragsbyxor, en skaljacka, mössa och handskar. Har du egna vandrarkängor och en 30-40 l ryggsäck går det bra att ta med dem. Tag med vandrarkängor om du har en annan storlek än 36-49.
Övrig packning: huvudbonad, solglasögon, solcreme, vattenrygga (typ Camelback), handduk, badlakan, pappersnäsduk, fickkniv, pannlampa (kan behövas), sandaler & tennisskor, en stor plastpåse som skydd för kläderna i väskan (50 l), sovlakan/reselakan för natten i refuge, ett litet reseapotek, badkläder, varma tröjor då det kan bli kallt om kvällen. Tidigare gäster har tipsat om att ta med vandringsstavar (frivilligt). Ta även med lite fickpengar, bla inför utflykten i slutet av veckan. I vissa bergsstugor får man betala en liten slant för vatten. 

På rekommendation av tidigare deltagande:
'Vi hade en ganska varm vecka och begränsad nederbörd så jag hade softshell nästan hela veckan. Men det känns väl givet att man inte åker till alperna och 3-4000 möh utan dun/syntetmellanlager och vindtätt skal/hardshell. Bra att också rekommendera torrpåsar, känns extremt mycket smartare än rekommendationen om sopsäck som ju inte heller går att komprimera något i. Handskar bra med tunna "liners" för de flesta ändamål men om man står still eller man har otur med vädret kan det vara bra med varmare vantar (helst inte tumvantar). På benen var det bra rekommendation med stretchiga utomhusbyxor, sen kan man bli blöt och det kan blåsa så någon form av skal är ju också bra att ha (hade gärna rekommenderat några slitna par om man har eftersom det är stor risk att man förstör byxorna när man lär sig gå med stegjärn).'

'Tänk på att det kan vara kallt på hög höjd. Tjocka vantar och varma kläder, vantar/handskar samt tunnar klättervantar behövs.'


Övrig info
Det kan vara franska ungdomar (16-17 år) på denna aktivitet, vissa veckor.

KOMPLETTERANDE INFORMATION

UCPA:s utbildning i alpin, högalpin klättring och alpinism har som mål att ge varje deltagare inom specifik grupp möjligheten att nå upp till en avancerad nivå. Därför fokuseras en del av kursen på tekniska färdigheter och tillvägagångssätt inom alpinism. En del av momenten innebär att man klättrar ett par replängder på egen hand, under guidens övervakning. Man klättrar då med repbroms, dvs. ett självutlösande system låser repet så att man bromsas i sin rörelse. Man är då inte sammanlänkad med guiden. Guiden är den enda som kan fatta beslut om klättringens villkor, vilket bestäms utifrån nivå, grupp och terräng.
Har man inte den nivå som krävs kan man inte räkna med att kunna byta till en annan aktivitet. UCPA ersätter ej outnyttjat deltagande. Varje deltagare accepterar dessa villkor och intygar att denna information tillhandahållits.

Angivna priser är per person och inkluderar
  • Boende i flerbäddsrum (ev. dubbelrum mot tillägg)
  • Alla måltider: frukost, lunch & middag. Läs mer
  • Aktivitet med diplomerade instruktör: heltid : c.a 23h/vecka
  • All teknisk utrustning, såvida inget annat anges i "mer info" under respektive aktivitet.
Mer om transporten
  • Transport ingår ej på sommaren (såvida inget annat anges i 'priser & datum'
  • Se "Restips" fliken under respektive resmål / aktivitet.
Ingår ej:
  • Måltidsdryck
Redan fullt? Använd UCPA Alerts!
Vecka
Incheckning
34
19/08
35
26/08
36
02/09
37
09/09
Chamonix
Alpinism nybörjare heltid, prép Mt Blanc - 18-40 ans