UCPA Resor - Alpinism, Bestiga Mont Blanc, forts heltid - SOMMAR

Alpinism, Bestiga Mont Blanc, forts heltid - Chamonix

 • Alpinism, Bestiga Mont Blanc, forts heltid
 • Alpinism, Bestiga Mont Blanc, forts heltid
 • Alpinism, Bestiga Mont Blanc, forts heltid
 • Alpinism, Bestiga Mont Blanc, forts heltid
 • Alpinism, Bestiga Mont Blanc, forts heltid
 • Alpinism, Bestiga Mont Blanc, forts heltid
 • Alpinism, Bestiga Mont Blanc, forts heltid
 • Alpinism, Bestiga Mont Blanc, forts heltid

Med sina 4 810 meter över havet är Mont Blanc västra Europas högsta berg. Det är högt, mycket högt, och syret är en bristvara. Men att nå toppen är en förtrollande upplevelse. Bästa tiden för toppbestigningar i Alperna är under sommaren då vädret är stabilt. 

För att ta sig till toppen krävs bra kondition, erfarenhet av alpinism och viss vana sedan tidigare att hantera utrustningen. Efter att du genomgått tidigare alpinismkurser och inledande vecka här får fördjupning i alpinism och glaciärteknik på hög höjd, så är du och din grupp redo för själva bestigningen. Det beror på dig, gruppen, väder och vind om ni lyckas nå toppen och kan räkna in er i den exklusiva skara som stått längst upp på Alpernas topp. Det är ett garanterat äventyr för livet som med största säkerhet också ger nya livslånga vänskaper. 

Nivåkrav:
Minst 3 veckors tidigare deltagande i alpinismkurs krävs

Observera att man måste ha den nivå som krävs! Man kan på plats ej byta till en annan aktivitet om man inte har den nivå som erfordras och man får inte lov att deltaga vid för låg nivå.

Hög intensitet i programmet, mycket god fysisk form är ett krav. Man ska utöva sport regelbundet, minst 2-3 ggr/vecka samt vara uthållig: tex. enkelt springa 15 km under 2 h eller kunna vandra 7 h i relativt högt tempo (350-400m uppför per timma). Höjdskillnader kan vara upp till 1500 m, man befinner sig på hög höjd och har medhavd ryggsäck upp till 12 kg. Man ska kunna gå med stegjärn och i replag.

Fördjupad information om alpinism & bergsbestigning
Väderstatistik
Aktuellt väder

Observera!
Detta är är ett exempel på hur veckan kan utformas. Programmet kan komma att ändras enligt tekniska kriterier, säkerhetskrav eller väderförhållanden under aktuell vecka. I det fall så är det endast UCPA-ansvarig på plats som har befogenhet att fatta nödvändigt beslut.
vandring-cinque-terre

Söndag-Ankomstdag

Söndag är introduktionsdag med inkvartering och gruppindelning mellan kl.10:00-17:00. Utlämning av utrustning sker 14:00-17:30. Vid 18-tiden ges en presentation om centret och veckans program av personal på plats.


vandring-cinque-terre

Måndag, Vecka 1

En dag på glaciären Mer de Glace. Ni får med hjälp av stegjärn och isyxa träna på att ta er fram på en glaciär.


vandring-cinque-terre

Tisdag

Dagsutflykt. Dagen ägnas åt träning i bergen/acklimatisering. 1.700 höjdmeters stigning under dagen.


vandring-cinque-terre

Onsdag

Dagsutflykt. Snöskola i Aiguilles Rouges. Man går igenom säkringsövningar och får öva på att ta sig fram på snöfält samt att skydda sig för oväder.


vandring-cinque-terre

Torsdag- Fredag

Dagsutflykt, 2 dagar. Man beger sig upp i bergen och övernattar i refuge*. Bestigning av en topp på mellan 3.500 och 4.200 m (t.e.x Grand Paradis, Bishorn, Alphubel...) Vilken det blir beror på väder, nivå och grupp.


vandring-cinque-terre

Lördag-Söndag

Vilodagar...Zzzz...


vandring-cinque-terre

Måndag-Tisdag, Vecka 2

Klättring till en refuge och sedan fortsätter ni (om vädret tillåter) upp på Mont Blanc.


vandring-cinque-terre

Onsdag - Fredag

Om vädret inte tillåter oss att nå toppen på måndag el. tisdag är ambitionen att göra ett nytt försök på onsdag el. torsdag. Men det är endast möjligt om: 1. Centret kan boka plats i refuge. 2. Väderförhållanden tillåter. 3. En riskbedömning av rutten bedöms då först av professionella om huruvida det är möjligt eller ej. Under fredagen sker en sammanfattning av veckan. Om man redan lyckats med detta i början av vecka 2, så brukar centret kunna erbjuda andra bergsaktiviteter under veckan.


vandring-cinque-terre

Lördag

Man kan på egen hand besöka Aiguilles Rouges eller det pittoreska Chamonix (liftkort fram till lunch).

Kursstart & kursslut 
Aktiviteten påbörjas måndag morgon och avslutas under fredagen (vecka 2). Utcheckning lördag ca 14:00, efter lunch.

Logi
På UCPA-centret i Chamonix samt 1-2 nätter i refuge. Refuge = en enklare bergstuga, oftast utan dusch.

Utrustning som ingår
Lämpliga skor för klättring och bestigning, ryggsäck, hjälm, hängsele, ishacka, stegjärn, rep, åttor och karbinhakar. I refugen finns filt, (men tag med reselakan).

Deposition
En deposition på 50€ lämnas vid ankomst och återfås sista dagen.

Gruppstorlek
1 bergsguide eller aspirant guide om c.a 6 personer. På bestigningen är man c.a 4 personer per 1 guide.

Packning för bestigning och klättring
Oftast tar man med sig för mycket, vilket kan förvandla resan från en spännande upplevelse till en slitsam strapats. Ta bara med det allra nödvändigaste samt det du behöver för just din aktivitet. 
Tänk: kläder som ventilerar effektivt (typ Gore tex), som värmer, transporterar bort svett, skyddar mot vind och regn samt flera ombyten. Även byxa (typ Gore tex) är användbar i händelse av dåligt väder och nästan oumbärligt på över 4000 m höjd.

- rejäla överdragsbyxor och skaljacka
-  damasker (isolerande och hindrar snöintrång)
- mössa, halsduk och handskar. 
- vandringsstavar är inte ett krav, men frivilligt om man vill ha med.

Övrig, egen packning (exempel)
Handduk behövs. 2 st badlakan rekommenderas. 
Underställ, anorak, fleecetröja, solglasögon, vattenrygga (typ Camelback), fickkniv, pannlampa (kan behövas), sandaler, tennisskor, strumpor, sovlakan som skydd för filt (alternativt en liten/nätt sovsäck) i refugen, en stor plastpåse (50 l) som skydd för kläderna i väskan mot väta, samt ett litet reseapotek med compeed, plåster, alvedon mm. Ta med vandrarkängor och en 30-40 l ryggsäck,om du inte vill låna dessa. I vissa bergsstugor får man betala en liten slant för vatten. Glöm inte badkläder, handduk, badlakan, hög solskyddsfaktor och fickpengar. 

Sportbutiker
Det finns flera sportaffärer med brett utbud och bra priser. Om du skulle behöva komplettera den nödvändiga utrustningen (beroende på väder och snöförhållanden), kan du på plats höra med våra instruktörer om tips.

Viktig information
UCPA:s utbildning i alpin, högalpin klättring och alpinism har som mål att ge varje deltagare inom specifik grupp möjligheten att nå upp till en avancerad nivå. Därför fokuseras en del av kursen på tekniska färdigheter och tillvägagångssätt inom alpinism. En del av momenten innebär att man klättrar ett par replängder på egen hand, under guidens övervakning. Man klättrar då med repbroms, dvs. ett självutlösande system låser repet så att man bromsas i sin rörelse. 
Guiden är den enda som kan fatta beslut om klättringens villkor, vilket bestäms utifrån nivå, grupp och terräng. Det är viktigt att man har den nivå som krävs. Har man inte nivån kan man inte byta till en annan aktivitet. UCPA kan heller inte ge ersättning i dessa fall. Varje deltagareaccepterar dessa villkor och intygar att denna information tillhandahållits. 

Joakim N, Chamonix
Alpinism, Bestiga Mont Blanc, forts heltid

Jättebra! Bra organiserat! Det enda som var synd var att det alltid blev baguette till lunch men annars hade man väl inte fått uppleva den franska kulturen till max :)

Angivna priser är per person och inkluderar
 • Boende i 4-6 bäddsrum (ev. dubbelrum mot tillägg) samt 1-2 nätter i refuge/ bergsstuga.
 • Alla måltider: frukost, lunch & middag. Läs mer
 • Aktivitet med diplomerade instruktör: heltid c.a 23h/vecka (programmet är en 10 dagars-kurs)
 • All teknisk utrustning, såvida inget annat anges i "mer info" under respektive aktivitet.
Mer om transporten
 • Transport ingår ej på sommaren (såvida inget annat anges i 'priser & datum'
 • Se "Restips" fliken under respektive resmål / aktivitet.
Ingår ej:
 • Måltidsdryck
Redan fullt? Använd UCPA Alerts!
Vecka
Incheckning
36
02/09
Chamonix
Bestiga Mont Blanc fortsättning, heltid 13 dgr - 18-55 år