UCPA Resor - Chamonix Zermatt - VINTER

Chamonix Zermatt - Argentière

Ett tekniskt krävande program som kräver en mycket god kondition och erfarenhet av flera randonnéeturer i högalpin miljö.

En höjdartur - vårt tuffaste och mest krävande randonnéeprogram. Något för den rutinerade som har tidigare vana av längre sträckor på randonnée, på hög höjd. Välkommen till äventyret, en riktig klassiker bland de olika skidbestigningarna. Rutten är inte den klassiska vilket gör programmet svårare, men likväl mer genuint

Observera: Randonnéeskidor, stighudar och skarjärn ingår ej. Moderna skidor, 80-90 mm breda, Low Tech bindningar kan bokas mot tillägg (990 kr). Alternativt kan man hyra något smalare skidor, med Diamir-bindningar som fungerar till vanliga pjäxor (390 kr). Förbokas.

Detta program kan EJ bokas med busspaket eller flyg med UCPA eftersom ni sista dagen /lördag återvänder till centret tidigast 16 och senast kl.18:00. 

Observera!
Detta är är ett exempel på hur veckan kan utformas. Programmet kan komma att ändras enligt tekniska kriterier, säkerhetskrav eller väderförhållanden under aktuell vecka. I det fall så är det endast UCPA-ansvarig på plats som har befogenhet att fatta nödvändigt beslut.
vandring-cinque-terre

Lördag

Ankomst till centret, samt utlämning av utrustning och en presentation av veckans program.


vandring-cinque-terre

Söndag

Klockan 11.00 hålls en introduktion o förberedelse i kursen. Lunch på centret. Kl.13.00 har ni skidåkning och nivåbedömning i Chamonixdalen och därefter börjar ni färden upp mot Refuge* d’Argentière (2772m). Ni tar kabinbanan upp till första nivån varifrån ni sedan går på stighudar upp till refugen. Under vägen sker tillpassning av utrustningen och genomgång av säkerhet.


vandring-cinque-terre

Måndag

Dagen börjar med en stigning på ca 1260 m mot passet col du Chardonnet (3321m), Col du Passon (3029m), Glacier de Seleina, Grande Lui eller Fenêtre du Tour (3288m). Därefter en lång utförslöpa mot Fouly (1600 m). Stigning totalt c.a 1350 m. Natten är förlagd i Fouly.


vandring-cinque-terre

Tisdag

Ni gör en enklare stigning till hameau de Ferret, därefter Plan de la Chaux, lacs de Fenêtre d`En Haut (2724m). Stigning c.a 1200 höjdmeter. Övernattning i hospice Grand Saint Bernard (2469 m).


vandring-cinque-terre

Onsdag

Skidåkning till Bourg Saint Bernard och via Dents de Proz som ni når via ett brant parti (35-40 gr lutning). Man passerar ett bergsparti vid 2922 m, därefter ett till vid Petit Vélan och nedstiger mot Grands Plan för att slutligen stiga till refuge de Valsorey (3030m). Stigning totalt: 1800m. Övernattning i cabane de Valsorey.


vandring-cinque-terre

Torsdag

En tekniskt krävande etapp på hög höjd väntar vid Grand Combin. På med skidorna och därefter på med stegjärn (45-50 gr lutning) mot Couloir-platån (3664 m). Ni åker utför mot Sonadon-glaciären och har sedan en stigning mot Col de Sonadon (3504m). Väl där åker ni ned mot Mont Durand. Här tar ni på stighudarna och beger er mot Glacier de Fenêtre som ni sedan åker nedför. Stigning mot cabane de Chanrion Höjdmeter uppför: c.a 975 m. Övernattning i cabane Chanrion (2462m).


vandring-cinque-terre

Fredag

Sista dagen på turen med ett par pass att avverka med totalt 1460 m stigning: glacier d’Ottema via col de la petite Lyre, col de l’Evèque (3382m) och col Colon (3292m): Ni förflyttar er mot Italien och når refuge de Nacamuli (2830m), ert natthärbärge.


vandring-cinque-terre

Lördag

Ni avverkar col du Collon, col du Mont Brulé (3213m) och col de Valpelline (3568 m). Därefter åker ni utför mot Zermatt och passerar den gigantiska nordsidan av Cervin. Stigning c.a: 1560 m. På eftermiddagen blir det återfärd till Argentière i buss, ni ankommer normalt till centret 16-tiden (senast 18:00).

Nivå - Expert
Din erfarenhet gör att du kan läsa av terrängen och anpassa din teknik till alla situationer: branta backar, pucklar, olika typer av snö, offpist etc. Du klarar carvingsvängar och stora svängar i vilken terräng som helst. Expert innebär högsta nivå, du kan alltså med lätthet åka både i och utanför pisten i varierande snöförhållanden. Man ska även ha erfarenhet i hanteringen av tranceiver, snöskor, sond o spade.

Alpin erfarenhet – 4+/4
Nivå 4 innebär högsta nivå. Du är en mycket duktig skidåkare på avancerad nivå med god kondition och motivation. Du måste ha en god erfarenhet av tidigare längre sträckor på randonnée och alpinism på hög höjd (+1200 m), även vid mindre ogynnsamma förhållanden. Du kan självständigt hantera transceiver/ARVA, stighudar, stegjärn, sond och spade och har god teknik i klättring på tex.branta sluttningar eller glaciär. Du kan alltså med lätthet åka både i och utanför pisten i varierande snöförhållanden, även med en ryggsäck på 8- 12 kg.

Viktigt om nivå
Ur säkerhetssynpunkt och för att vi ska kunna erbjuda en så givande kurs som möjligt är det viktigt att vi har så jämn nivå som möjligt inom gruppen. Därför är det betydelsefullt att man har den nivå som krävs. UCPA har ingen möjlighet att erbjuda en annan kurs eller ge ersättning om man inte håller de nivåer som krävs för att följa med gruppen.

Konditionskrav
För att delta krävs mycket god kondition och uthållighet.

Gruppstorlek
1 bergsguide om 6 personer, max 12 deltagare.

Mer om programmet
Dag 2 lämnar man den klassiska rutten och beger er mot Val Ferret i Schweiz med en stigning upp till Grand Saint Bernard. Därefter tar man passagen upp efter bergsstugan Valsorey, vid foten av Grand Combin. Det är efter refuge Chanrion som man återtar den klassiska haute route- passagen, vid den fantastiska nedfarten för Zermatt.

Logi
Man kommer bo på UCPA första natten och därefter i refuge, cabane, hospice (motsvarar bergsstuga) Det finns alltid filtar att låna i bergsstugorna, men sovlakan/reselakan är obligatoriskt att ha med (ev. kan man istället ta med en liten nätt sovsäck). En 'refuge' är en enkel bergsstuga som oftast ligger i otillgänglig lavinsäker miljö. I vissa bergsstugor finns endast mineralvatten (kostar ca 6 €/flaska).

Logi i slutet av veckan (ingår ej) lördag-söndag
Eftersom man är sent åter på centret (c.a 16-18) sista dagen så kan det vara svårt att ta sig hem lördag. Man kan i mån av plats bo en extranatt på centret mellan lördag-söndag (mot tillgäggsavgift), vilket man får stämma av med centret tisdag avreseveckan om de har plats. Kostnad 60 € (helpension).
Alternativ logi, nära UCPA-centret: 
- Gite Le Belvedere: +33 (0)4.50.18.50.66 (från c.a 20€/natt)
Les Randonneurs: +33 (0) 4.50.54.02.14 (från c.a 20€/natt)

Vad ingår?
I priset ingår helpension. Frukost och middag intas i respektive bergsstuga och lunch i form av pick-nick. Dryck till måltiderna får man själv bekosta. Lån av säkerhetsutrustning (se nedan) från söndag till fredag kväll, kvalificerad instruktör och lokal transport mellan orter ingår.

Utrustning som ingår
Pjäxor, säkerhetsutrustning som tranceiver, (A.R.V.A)  spade, stegjärn, sond och sele. Man får även låna ryggsäck om c.a 45-55L (för säkerhetsutrustning och picknicklunch), men vill man tar man med en egen. Om ni har egen utrustning som ni är vana att använda, rekommenderar vi er att ta med denna. Den blir verifierad/godkänd innan ni lämnar Argentière. Av säkerhetsskäl ingår ej batterier till sändarna. Detta finns att köpa i receptionen på centret.

Ingår ej
Randonnéeskidor, stighudar och skarjärn samt middag fredag kväll (middag kan förbokas vid ankomst till centret).

Hyr skidor på UCPA
Randonnéeskidor, stighudar och skarjärn ingår ej. Moderna skidor, 80-90 mm breda, Low Tech bindningar kan bokas mot tillägg (100€). Alternativt kan man hyra något smalare skidor, med Diamir-bindningar som fungerar till vanliga pjäxor (40 €). Förbokas.

Egen utrustning
Termos eller vattenflaska, personligt miniapotek, fickkniv, pannlampa, fickpengar, papper och penna, solglasögon och googles, solskyddsfaktor (hög faktor, solen är stark!). Även cerat för läpparna rekommenderas. Handduk, toalettpapper, sovlakan (som skydd för filt i refugen. Filt utlånas). Ev. ryggsäck för personliga förnödenheter, teknisk utrustning och pick-nick. Tänk på att du ska bära 8-12 kilo innehållande tekniskt material såsom rep, yxa, stegjärn, pic-nic och personliga förnödenheter.
Vi rekommenderar att man i klädväg tar med sig :Keps/mössa/pannband, halsduk, underställ, t-shirt, sweat shirt, fleece tröja, jacka och byxor i Gore Tex, flera par strumpor att byta med samt vantar och skidhandskar. Man ska kunna vara rätt klädd både vid kallt och varmt väder. Temperaturen kan snabbt variera. Tänk på att era skidkläder ska vara lätta, praktiska och sköna att använda.

Övrig info
I priset ingår inte fullt täckande försäkring samt andra kostnader utöver det ordinarie programmet. Vid ankomst efter 21:00 måste man erhålla en portkod till centret som man får via sms eller genom att mejla direkt till centret argentiere@ucpa.asso.fr

Med reservation för eventuella ändringar i aktivitetsprogram, som är ett exempel på hur veckan kan utformas. Programmet kan komma att ändras enligt tekniska kriterier, säkerhetskrav eller väderförhållanden under aktuell vecka. I det fall så är det endast UCPA-ansvarig på plats som har befogenhet att fatta nödvändigt beslut.

Angivna priser är per person och inkluderar
  • Sovbuss T&R från Helsingborg (anslutningsavgift tillkommer, avgår på fredagar!)
  • Boende lördag-lördag
  • Alla måltider: frukost, lunch & middag. Läs mer
  • Bergsguide
Mer om transporten
  • Anslutningar till bussen, se här
  • Flyg: i mån av plats. Tillägg till ord. pris syns under respektive resmål (transfer ingår)
  • Egen transport? Ger dig 700kr rabatt per väg
Ingår ej:
  • ABS ryggsäck & annan "specialutrustning"
  • Skidor, stavar och pjäxor, se fliken mer info under aktiviteten på vår hemsida för mer info.
  • Måltidsdryck
Redan fullt? Använd UCPA Alerts!
Vecka
Incheckning
52
22/12
1
29/12
2
05/01
3
12/01
4
19/01
5
26/01
6
02/02
7
09/02
8
16/02
9
23/02
10
02/03
11
09/03
12
16/03
13
23/03
14
30/03
15
06/04
16
13/04
17
20/04
Flyggtillägg hittar ni på respektive ort
Argentière
Chamonix-Zermatt - 18-55 år
Simplon - 18-55 år
4000 Saas fee zermatt - 18-55 år
Val de Rhêmes - 18-55 år
Ski randonnée nybörjare, Confirmé, heltid - 18-55 år
Oberland - 18-55 år
Grand Paradis - 18-55 år
Serre Chevalier
Haute Route Clarée - Thabor - 18-45 år
Ski randonnée nybörjare Grand Sud, Confirmé, heltid - 18-45 år