UCPA Resor - Oberland - VINTER

Oberland - Argentière

Denna tur är den mest omfattande av de som erbjuds i genren glaciäråkning i Schweiz. Här blir det skidåkning på Europas största glaciär, d'Aletsch som är 22 km lång och 3 km bred. Den vackraste och mest varierande leden sträcker sig från massivets östra del till den västliga. Turen kräver att du har god vana av randonnée sedan tidigare. 

Logi: på UCPA lö-sö och övriga nätter (sö- fre) i bergstugor/ refuges. Observera: Kursslut fredag.

Observera!
Detta är är ett exempel på hur veckan kan utformas. Programmet kan komma att ändras enligt tekniska kriterier, säkerhetskrav eller väderförhållanden under aktuell vecka. I det fall så är det endast UCPA-ansvarig på plats som har befogenhet att fatta nödvändigt beslut.
vandring-cinque-terre

Lördag

Ankomst till centret, uthämtning av utrustning och ni får en presentation av veckans program.


vandring-cinque-terre

Söndag

Vid 13.00 blir det nivåbedömning och skidåkning i Chamonixdalen. Övernattning i Brig.


vandring-cinque-terre

Måndag

Transfer till Münster och en första krävande strapats i form av bestigning av Galmilhornhütte (2.113 m.ö.h). Därefter blir det säkerhetsgenomgång. 745 höjdmeter uppför. Övernattning i Galmihornhütte.


vandring-cinque-terre

Tisdag

Från Galmihornhütte bestiger ni Galmilücke (3.293 m.ö.h) eller övre passet av Galmilhorn (3382 m.ö.h). Efter en kort utförslöpa fortsätter ni uppför Oberaarjochhütte (3.258 m.ö.h).1.500 höjdmeter uppför. Övernattning i Oberaarjochhütte.


vandring-cinque-terre

Onsdag

Från Oberaarjochhütte tar ni er via Fieschergletscher mot Grünhornlücke (3286 m.ö.h) och bestiger Wysnollen (3590 m.ö.h) eller Gross Wannenhorn (3905 m.ö.h) och därefter blir det utförslöpa via Konkordiahütte (2850 m.ö.h). 1.100 - 1350 höjdmeter uppför. Övernattning i Konkordiahütte.


vandring-cinque-terre

Torsdag

Ni lämnar Konkordiahütte för att bestiga Kranzberg (3.738 m.ö.h) eller Gletscherjoch (3760 m.ö.h). 1.100 höjdmeter uppför. Övernattning i Hollandiahütte (3240 m.ö.h).


vandring-cinque-terre

Fredag

Från Hollandiahütte beger ni er upp till Abeni Flue (3962 m.ö.h). En stigning på c.a 600 höjdmeter. Sedan blir det en lång och härlig utförslöpa på c.a 20 km hela vägen till Blatten. Ni återvänder via Brig till Argentière under eftermiddagen och kursen avslutas kl. 18.30.

Nivå - Expert
Du är en expertåkare i och utanför pisten.
Du ska kunna åka off pist i hög tempo i alla sorts snöförhållanden. Du har åkt ett antal veckor med fokus på offpist.

Alpin erfarenhet – 4+/4
Nivå 4 innebär högsta nivå. Du är en mycket duktig skidåkare på avancerad nivå med god kondition och motivation. Du måste ha en god erfarenhet av tidigare längre sträckor på randonnée och alpinism på hög höjd (+1200 m), även vid mindre ogynnsamma förhållanden. Du kan självständigt hantera transceiver/ARVA, stighudar, stegjärn, sond och spade och har god teknik i klättring på tex.branta sluttningar eller glaciär. Du kan alltså med lätthet åka både i och utanför pisten i varierande snöförhållanden, även med en ryggsäck på 8- 12 kg.

Viktigt om nivå
Ur säkerhetssynpunkt och för att vi ska kunna erbjuda en så givande kurs som möjligt är det viktigt att vi har så jämn nivå som möjligt inom gruppen. Därför är det betydelsefullt att man har den nivå som krävs. UCPA har ingen möjlighet att erbjuda en annan kurs eller ge ersättning om man inte håller de nivåer som krävs för att följa med gruppen.

Konditionskrav
För att delta krävs mycket god kondition och uthållighet.

Gruppstorlek
1 bergsguide om 6 personer, max 12 deltagare.

Logi
Man kommer bo på diverse olika ställen som UCPA, refuge, hotell, vandrarhem etc. Det finns alltid filtar att låna i bergsstugorna, men sovlakan/reselakan är obligatoriskt att ta med. Eventuellt kan en liten nätt sovsäck vara ett alternativ. En 'refuge' är en enkel bergsstuga som oftast ligger i otillgänglig lavinsäker miljö. I vissa bergsstugor finns endast mineralvatten (kostar ca 6 €/flaska).

Logi fredag-lördag, i slutet av veckan : ingår ej i resans pris.

Information om Randonnéer med kursslut fredag
Du som bokat randonnée med kursslut fredag har ingen middag fredagkväll eller logi till lördag inkluderad i paketpriset.

Om du har bokat buss eller flyg med UCPA Resor: kan du kontakta UCPA resor 2 veckor före avresa för att anmäla intresse av logi fre-lö.Logi kan bokas på centret eller på närbeliggande vandrarhem till specialpris. Kostnad c.a 60 € (helpension: logi, middag,frukost,lunch) , eller c.a 75 € med liftkort lördag, längst t.o.m kl. 13:00. Obs utrustning ingår EJ men kan lånas mot en tilläggskostnad à 10 €.

Har du bokat egen transport?:  Logi bokas i första hand enligt 'alternativ logi' nedan angivet. Du kan även kontakta UCPA Resor tisdag avreseveckan för att höra efter om centret ev. kan ordna logi (kostnad från c.a 73 € och med liftkort c.a 88 €)

Alternativ logi, nära UCPA-centret:
 - Gite Le Belvedere: +33 (0)4.50.18.50.66 (från c.a 20€/natt)
Les Randonneurs: +33 (0) 4.50.54.02.14 (från c.a 20€/natt)

Tout Compris
I priset ingår helpension. Frukost och middag intas på respektive natthärbärge och lunch i form av pick- nick. Lån av utrustning från söndag till fredagkväll, kvalificerad instruktör och lokal transport mellan orter ingår.
Dryck till måltiderna får man själv bekosta.

Utrustning som ingår
All teknisk utrustning finns att låna på UCPA: Skidor, stavar, pjäxor, stighudar, skarjärn, stegjärn, sele, rep, säkerhetsutrustning som tranceiver (A.R.V.A), spade och sond. Man får även låna ryggsäck. Av säkerhetsskäl ingår ej batterier till sändarna. Dessa finns att köpa i receptionen på centret. Om ni har egen utrustning, speciellt pjäxor, som ni är vana vid och vill använda, rekommenderar vi er att ta med denna. Egen utrustning kommer att bli verifierad/godkänd innan avfärd från Argentière.

Egen utrustning
Termos eller vattenflaska, personligt miniapotek, fickkniv, pannlampa, fickpengar, papper och penna, solglasögon och googles, solskyddsfaktor (hög faktor, solen är stark!). Även cerat för läpparna rekommenderas. Handduk, toalettpapper, sovlakan (som skydd för filt i refugen, filt lånas ut). Ev. ryggsäck för personliga förnödenheter, teknisk utrustning och pick-nick. Tänk på att du ska bära 6-10 kilo innehållande tekniskt material såsom rep, yxa, stegjärn, pic-nic och personliga förnödenheter.
Vi rekommenderar att man i klädväg tar med sig :Keps/mössa/pannband, halsduk, underställ, t-shirt, sweat shirt, fleece tröja, jacka och byxor i Gore Tex, flera par strumpor att byta med samt vantar och skidhandskar. Man ska kunna vara rätt klädd både vid kallt och varmt väder. Temperaturen kan snabbt variera. Tänk på att era skidkläder ska vara lätta, praktiska och sköna att använda.

Övrig info
I priset ingår inte fullt täckande försäkring samt andra kostnader utöver det ordinarie programmet.

Med reservation för eventuella ändringar i aktivitetsprogram, som är ett exempel på hur veckan kan utformas. Programmet kan komma att ändras enligt tekniska kriterier, säkerhetskrav eller väderförhållanden under aktuell vecka. I det fall så är det endast UCPA-ansvarig på plats som har befogenhet att fatta nödvändigt beslut.

Robert M, Argentière
Oberland

Veckan med UCPA går fort, men minnet av den hänger kvar för alltid. Lite som en vecka på jobbet, fast tvärtom...

Angivna priser är per person och inkluderar
 • Sovbuss T&R från Helsingborg (anslutningsavgift tillkommer, avgår på fredagar!) 
 • Boende lördag till fredag. 
 • Alla måltider: frukost, lunch & middag. Läs mer
 • Bergsguide
 • Skidor, stavar och pjäxor och övrig utrustning för randonnée, se fliken mer info under aktiviteten på vår hemsida för mer info
Mer om transporten
 • Anslutningar till bussen, se här
 • Flyg: i mån av plats. Tillägg till ord. pris syns nedan (transfer ingår)
 • Egen transport? Ger dig 700kr rabatt per väg
Ingår ej:
 • ABS ryggsäck & annan "specialutrustning"
 • Måltidsdryck
 • Boende fredag-lördag
Redan fullt? Använd UCPA Alerts!
Vecka
Incheckning
52
22/12
1
29/12
2
05/01
3
12/01
4
19/01
5
26/01
6
02/02
7
09/02
8
16/02
9
23/02
10
02/03
11
09/03
12
16/03
13
23/03
14
30/03
15
06/04
16
13/04
17
20/04
Flyggtillägg hittar ni på respektive ort
Argentière
Chamonix-Zermatt - 18-55 år
Simplon - 18-55 år
4000 Saas fee zermatt - 18-55 år
Val de Rhêmes - 18-55 år
Ski randonnée nybörjare, Confirmé, heltid - 18-55 år
Oberland - 18-55 år
Grand Paradis - 18-55 år
Serre Chevalier
Haute Route Clarée - Thabor - 18-45 år
Ski randonnée nybörjare Grand Sud, Confirmé, heltid - 18-45 år