UCPA Resor - Chamonix - SOMMAR
  • Chamonix
  • Chamonix
  • Chamonix
  • Chamonix
  • Chamonix
  • Chamonix
  • Chamonix
  • Chamonix
  • Chamonix

Mäktiga berg och ett rikt gatuliv. Denna berömda skidort som lockar till sig de flesta skidentusiaster, bergsklättrare och vandrare kallas ofta alpernas huvudstad. Omgiven av branta klippor och en hänförande natur ligger Chamonix väl inbäddad i alpmassivet. Historiskt har staden många fjädrar i hatten med bl.a. Vinter-OS 1924 och Paccards bestigning av Mont Blanc 1786. Sedan dess har det hänt en hel del vad det gäller aktiviteter och utrustning, men samtidigt har tiden stått stilla. Bergen, naturen och äventyren är de samma. Myten lever vidare.

Intresserad av endast kursen, exklusive logi?
De flesta veckor, i mån av plats erbjuds även endast kurspaket med instruktör, utrustning samt lunch (samt logi i refuge om programmet inkluderar sådan). Gäller: Alpinism nybörjare, Alpinism fortsättning & Klättring. Kontakta UCPA Resor för pris & bokning.

Här kan du hitta & boka lämpliga flyg. Notera att flygbiljetter inte bokas hos UCPA, utan vi lotsar er till bästa bokningssite.

Kuriosa
Vårt populära center 'Cosmique' ligger mitt i centrala Chamonix, 400 m från tågstationen. Europas mäktigaste bergsmassiv med Mont Blanc och väldiga glaciärer reser sig majestätiskt rakt utanför dörren. Dalen bjuder på några av Alpernas bästa naturupplevelser och här finns ett myllrande gatuliv. Chamonix har idag c.a 10 000 invånare och det var här som de första  olympiska vinterspelen tog sin början år 1924. En populär skidort i all ära, men sommartid har den allra flest besökare.

Ankomstdag (söndag)
Det är lagom att ankomma 14:00-17:00. Söndag är introduktionsdag med inkvartering, gruppindelning och utlämning av utrustning. Kontakta centret om du planerar att anlända efter kl 19:30.

Tidigare ankomst/extranatt
Eventuell ankomst på lördag anges vid bokningstillfället. I annat fall kontakta UCPA Resor i god tid före avresa. Pris 500 kr, inklusive boende, middag och frukost. Ankomst ska ske mellan 17:00 - 19:30. 

Extranatt efter kursens slut
Ej möjlig.

Kursstart & Kursslut
Kursen startar på måndag morgon och avslutas under fredagen. Utcheckning lördag kl.14:00.

Depositionsavgift
En depositionsavgift på 100€ betalas vid ankomst och återfås sista kursdagen. Detta är en garanti för ifall något skulle gå sönder.

Centret
Centret har dusch på rummen och ståtar även med en bastu där du kan njuta efter dagens skidåkning. Det finns trevliga sällskapsutrymmen med en liten bar, biljard, playstation, spel, internet och nattklubb. Stretchingrum. På den populära uteterassen kan man njuta av utsikten mot det mäktiga Aiguille du Midi och Mont Blanc när solen skiner.

Receptionen
Har öppet enligt uppsatta tider, vanligtvis kl. 08:00-11:30 och 15:30-19:00 på vardagar. Här finns anslagstavlor med meddelanden och aktuell information om väder & program.

Måltider
Frukost serveras på centret kl.07:00-09:00 och middag från kl.19:00-20:15. Medhavda lunchpaket måndag-fredag. Avresedagen serveras lunch på centret.

Övrigt
Man har tillgång till dalens kabinliftar under veckan (train du Montenvers, Aiguille du Midi, Flégère, Brévent, Le Tour). Glöm inte att ta med dig en liten ryggsäck! Observera att angivna receptions-och måltider kan komma att justeras. Centret lånar ut skor i stl. 36-49, där detta anges, i specifikt aktivitetsprogram. Om du har mindre eller större stl. så ta med egna skor. Man har i regel med sig lunchpaket under aktiviteten (måndag-fredag). I viss bergstugor, framför allt i Schweiz finns endast vatten på flaska (kostnad c.a 6€/flaska).

Kontaktuppgifter
Centre UCPA Cosmique
131 Rue du Lyret, BP3
74400 Chamonix
Tel. +33 450531205
@: chamonix@ucpa.asso.fr

Flyg:

Närmsta flygplats är Genève. Man kan boka flyg & transfer via UCPA resor.

Vid egen transport finns det annars regelbundna transferbussar till Chamonix. Skyscanner.net. Det går även att flyga till Paris.

Tåg:

Från Paris kan du ta TGV till Geneve. Därefter transfer till Chamonix med Chamexpress. Det går även att ta tåget mellan Paris och Chamonix via St Gervais eller Annecy. Närmaste tågstation är "Chamonix Mt Blanc". Centret ligger c:a 400 m från SNCF-stationen. Från stationen, tag vänster, förbi Hôtel Mercure. Fortsätt sedan till höger och ta därefter höger igen så ligger centret synligt framför er. Boka tågbiljett här eller här

Buss:

Transferbokning möjlig fram t.o.m 1/9:
Från Genèves flygplats till Chamonix kan du boka transfer med Ucpa resor. Lördag eller söndag på nerresan och lördagar på hemresan. Endast t&r biljett (ej enkel).

Delad transfer från Geneve flygplats till Chamonix, normal restid cirka 1H15. Du får en länk några veckor före resan där du skall ange dina flygdetaljer. På hemvägen lämnar vi Chamonix ca 3-4 timmar innan ditt flyg. 

OBS. Sista bussen lämnar flygplatsen kl. 21:55 på ankomstdagen och flyget får ej lyfta före kl. 10:00 på hemresedagen. Kostnad 650 kr tur och retur.
Tänk på att ditt flyg behöver landa senast 1 h före avgång. Max väntetid på flygplatsen är c.a 90 min.

Bil:

Om man kommer från Genève kör man motorvägen Autoroute Blanche mot Chamonix. Om man kommer direkt från Sverige går det också att smita in 'bakvägen' över Col de Montets från Martigny i Schweiz (Michelinkarta nr 92). På "resväg för bil" kan man detaljerat planera resväg och erhålla kartor över området.

 

Parkering:

Finns några gratis utanför UCPA annars parkering c:a 400 m från centret, när man kommer in i Chamonix by. Kostnad c.a 13,5€ /dygn.

Johan H, Chamonix
Alpinism nybörjare heltid

Hade jätte roligt och som helhet var alla moment över förväntan(inte maten kanske men den var helt okej) ! Vill också belysa vår guide(Pierre Aubertia) som var jätte bra! jätte glad över att han också hade bra engelska vilket absolut inte alla guider hade. Kan varmt rekommendera er att placera folk som inte är så duktiga på franska med honom! kommer definitivt åka mer er igen!

Lars L, Chamonix
Alpinism nybörjare heltid

Jag hade en lärorik, rolig och spännande resa. Vår guide var lugn, trevlig och professionell och ingav förtroende. Mycket prisvärd och högt uppskattad resa!

Jättebra! Bra organiserat! Det enda som var synd var att det alltid blev baguette till lunch men annars hade man väl inte fått uppleva den franska kulturen till max :)

Hanna W, Chamonix
Alpinism nybörjare heltid

Fantastisk!! Första gången för mig. Och jag kommer garanterat göra det igen :-)

Fredrik L, Chamonix
Klippklättring heltid

Underbart! Första resan med UCPA, blir troligtvis många fler. Fantastiskt prisvärt.

Aktiviteter i Chamonix

Alpinism Dom des Mischabel 4545 M fort heltid
En fördjupning inom alpinismens värld Dom des Mishabel är efter Mont Blanc och Monte Rosa den tredje högsta toppen i Alperna. Och likväl den av de tre som är den mest krävande, fysiskt sett. En grandiös ...
Läs mer →
Alpinism fortsättning 1 heltid
Välkommen till alpinismens värld! För dig som blivit bergtagen och vill lära dig mer är det här kursen för dig. Programmet erbjuder avancerad lärdom om alpinism för att mer självständigt kunna röra sig i bergen och ...
Läs mer →
Alpinism fortsättning 2 heltid
Välkommen till alpinismens värld! Kursen För dig som blivit bergtagen och har minst 3 veckors tidigare erfarenhet av alpinism. Programmet erbjuder avancerad lärdom om alpinism för att mer självständigt kunna röra sig i bergen och att ...
Läs mer →
Alpinism fortsättning heltid, Prép Mt Blanc
Ett program för dig som redan har en veckas erfarenhet av alpinism samt att gå i replag och med stegjärn och vill förbättra sin fysiska potential i syfte att så småningom kunna bestiga Mont Blanc. Man ...
Läs mer →
Alpinism nybörjare heltid
Röd granit, is, snö och blå glaciärer står på programmet. Du får lära dig att säkert ta dig fram i denna magnifika högalpina natur. Isyxan och stegjärnen kommer att bli dina bästa vänner under veckan. I ...
Läs mer →
Alpinism nybörjare heltid, Prép Mt Blanc
Ett program för dig som vill förbättra sin fysiska potential för att en dag i framtiden kunna bestiga Mont Blanc. Man bestiger även en relativt enkel topp på över 4000 m i slutet på veckan. Röd ...
Läs mer →
Alpinism, Bestiga Mont Blanc, forts heltid
Med sina 4 810 meter över havet är Mont Blanc västra Europas högsta berg. Det är högt, mycket högt, och syret är en bristvara. Men att nå toppen är en förtrollande upplevelse. Bästa tiden för toppbestigningar ...
Läs mer →
Alpinism, Grand Paradis 4000 M forts heltid
Vid 4 000 m går den magiska gränsen till de riktigt höga bergstopparna. Här har du möjlighet att tangera en av dessa, le Grand Paradis (4061 m) - en majestätisk bergstopp som gör skäl för ...
Läs mer →
Klippklättring fortsättning heltid
Här ges möjlighet att klättra några av Chamonixdalens legendariska klippväggar, bla. Aiguilles Rouges och Aiguilles du Midi. Det är på dessa höjder som bergsklättring verkligen gör skäl för sitt namn. Vecka 35 är detta program istället ...
Läs mer →
Klippklättring heltid
Du börjar veckan med att lära dig bemästra utrustning och teknik på lägre höjder, en kunskap som kommer väl till pass då det är dags för själva klättringen. För att ta sig till klipporna måste ni ...
Läs mer →
Endast boende/Séjour smart, Frankrike
Möjligen tycker du att det är lite för livat med aktiviteter men lockas av att hänga med dina vänner som skall delta i en sport? Inga problem, på vissa av våra center kan man boka endast ...
Läs mer →